Σπέρνουμε τα νησιά μας δημιουργικά για να θερίσουμε προϊόντα ανώτερης ποιότητας.

Σπέρνουμε τα νησιά μας δημιουργικά για να θερίσουμε προϊόντα ανώτερης ποιότητας.

Τα τελευταία 50 χρόνια, επικεντρωθήκαμε ως τοπική κοινωνία στην αποτελεσματική παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων τροφίμων με χαμηλές τιμές και εισόδημα για τον παραγωγό. Καθοριστικός παράγοντας για τη χάραξη αυτής της στρατηγικής, που έβαλε στη λαιμητόμο τη γεωργία των νησιών μας, ήταν η επιτακτική ανάγκη κάλυψης της υψηλής ζήτησης, αγροτικών προϊόντων που τροφοδοτούν την τουριστική μας βιομηχανία.

Το ζητούμενο για εμάς είναι ο τουρισμός να δίνει ώθηση και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και να μην τους προκαλεί ασφυξία. Οφείλουμε, λοιπόν, να αναπτύσσουμε αλληλοενισχυόμενες δράσεις που δρουν υποστηρικτικά η μία για την άλλη, αλλά και ανταγωνιστικές για το διεθνές περιβάλλον.

Τα νησιά μας διαθέτουν τα φυσικά δεδομένα ώστε να παράξουν πληθώρα ποιοτικών και ιδιαίτερων αγροτικών προϊόντων. Δική μας δουλειά είναι να συμβάλουμε στον επαναπροσδιορισμό της αγροτικής ταυτότητας των νησιών μας, με ποιοτικά προϊόντα που θα προτιμώνται μέσα από συμβόλαια συνεργασίας με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Κλειδί η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων

Φροντίζουμε, λοιπόν, για τη διασφάλιση της καλής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όσων ασχολούνται με την εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε συντονισμένα, μέσω συλλογικών οργάνων, να διασφαλίσουμε την ομαλή συνεργασία των αγροτών μας με τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού είναι ο φορέας διαβούλευσης και συνεργασίας όπου ενδιαφερόμενοι πολίτες, επιχειρήσεις, επιστήμονες, δήμοι, περιφέρεια και ερευνητές διερευνούν τον βέλτιστο συνδυασμό οικολογικών αρχών, τη σύγχρονη τεχνολογία, τις νέες εταιρικές σχέσεις και τα νέα οικονομικά μοντέλα μέσω των οποίων συνεργάζονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού και οι επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα. Στοχεύουμε σε καλές αποδόσεις και στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, αλλά και στο μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα.

Συμβολαιακή συνεργασία αγροτικής παραγωγής και τουρισμού

Η συμβολαιακή γεωργία για εμάς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λύσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής ως μορφή συνεργασίας πρωτογενούς τομέα και τουριστικής βιομηχανίας. Όμως, χωρίς την κυκλική γεωργία μέσω της διαβούλευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, δεν εξασφαλίζουμε την αειφορική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλόμενων μερών, σκοπός της οποίας είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων δεδομένης ποσότητας και ποιότητας από τον ένα συμβαλλόμενο (τους αγρότες των νησιών μας) και η πώληση αυτών σε μια προκαθορισμένη τιμή στον έτερο συμβαλλόμενο (τους επιχειρηματίες του τουρισμού).

Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας αλυσίδας ποιότητας για τον τουρισμό, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες μας και ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας διοχετεύουν τα προϊόντα τους στη μεγάλη αγορά των επιχειρηματιών του τουρισμού, που είναι ήδη ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στα νησιά μας. Η συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτό το εγχείρημα είναι η δημιουργία ειδικού σήματος πιστοποίησης ποιότητας ντόπιων προϊόντων.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *