Φραγκίσκος Μιχάλης

Φραγκίσκος Μιχάλης

Νάξου-Αμοργού-Δονούσας-Σχοινούσας-Κουφονησίων-Ηρακλειά

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Χώρα της Νάξου το 1955 από Απεραθίτες γονείς τον Βασίλη και την Σοφία Φραγκίσκου. Είναι παντρεμένος με την Ευδοκία Χατζηπέτρου και πατέρας δύο κοριτσιών, της Σοφίας, χειρούργου οφθαλμίατρου επιμελήτριας στο St Eriks Eye Hospital, Karolinska Institute της Στοκχόλμης και της Ηλέκτρας πολιτικού μηχανικού ΑΠΘ-MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΜΠ.

Το 1973 τελείωσε  το Γυμνάσιο της Νάξου και εισήλθε με υποτροφία στην σχολή Μηχανικών-Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ όπου έλαβα το αντίστοιχο δίπλωμα. Από το 2004 είναι διδάκτορας μηχανικός του ΕΜΠ στο τομέα των μαθηματικών μοντέλων διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.

Κατά το διάστημα 1982 ως 1986 εργάσθηκε ως ερευνητής σε προγράμματα του Υ.Ε.Τ. στο ΕΜΠ. Συγχρόνως ως Επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ, δίδαξε επί τετραετία στους τελειόφοιτους σπουδαστές του ΕΜΠ και έδωσε πολλές διαλέξεις στο πλαίσιο ημερίδων της ΓΓΕΤ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στο ΕΜΠ στο πλαίσιο επιστημονικών εκδηλώσεων. Το διάστημα 1986 ως 1989 κατασκεύασε το μαθηματικό μοντέλο ELOSED  της διασποράς των ρυπαντών των απόβλητων Αλουμίνας, το οποίο συμπαρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο με καθηγητές του ΕΜΠ (2006).

Το διάστημα 1986-1990 άσκησε επαγγελματική δραστηριότητα ως Μηχανικός Μεταλλείων, επιβλέπων Μηχανικός και τεχνικός ασφαλείας σε λατομεία, ορυχεία και εργοστάσια μαρμάρου. Εκπόνησε πολλές μεταλλευτικές και περιβαλλοντικές μελέτες λατομείων, ορυχείων, μελέτες επεξεργασίας και διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων. Συμμετείχε στη μελετητική ομάδα της ΕΛΕΒΜΕ για την αξιοποίηση της σμύριδας Νάξου, του γνευσίου Σερίφου και ως σύμβουλος στη μελέτη του ΙΓΜΕ για τη σμύριδα.

Από το 1990 είναι διευθυντής της εταιρείας πληροφορικής ergosystems. Το 2000-2001 εκτέλεσε με επιτυχία  το έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κοινωνία της Πληροφορίας), μηχανογράφηση έντεκα ΟΤΑ των Κυκλάδων  και την εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων στα λογισμικά τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως σύμβουλος μηχανογράφησης φορέων γενικής κυβέρνησης, εκτέλεσε παρά πολλά έργα μηχανογράφησης Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Ιδρύματα, Λιμενικών Ταμείων, υποστήριξης ΔΕΚΟ, τραπεζών, μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων SRT, Εθνικό Ποινικό Μητρώο στις εισαγγελίες πρωτοδικών (Ψηφιακή Ελλάδα-Ψηφιακή Σύγκλιση), εφαρμογή απλογραφικών και διπλογραφικών συστημάτων λογιστικής σε δήμους-νομικά πρόσωπα των OTA, όπως και  πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού & μισθοδοσίας.

Έχει παρακολουθήσει επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, αρκετά σεμινάρια της Microsoft,  της Oracle, άλλων εταιρειών software και εφαρμογών συστημάτων του δημοσίου λογιστικού στη Δημόσια διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση, σεμινάρια της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης, Πληροφοριακών Συστημάτων Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού & Μισθοδοσίας, εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων, Ms Project Management και κατάρτισης προϋπολογισμών έργων.

Από το 2006 είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων πληροφορικής, ΕΚΕΠΙΣ (Α.Μ.: ΕΒΟ7385), με διδασκαλία σε 59 σεμινάρια, 3.000 περίπου ωρών. Το 1999 ίδρυσε το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών πληροφορικής “Ορίζων”, όπου δίδαξε εφαρμογές της πληροφορικής. Εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων, υπαλλήλων εισαγγελιών και πρωτοδικείων.

Από πρωτοετής του ΕΜΠ στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη, στη ΚΝΕ το 1974 και μετά ζει ενεργά την πολιτική ιστορία της Ελλάδας με σταθερό σημείο αναφοράς και δράσης τις Κυκλάδες και τη Νάξο. Αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Κυκλαδιτών Φοιτητών στη μεταπολίτευση. Ενεργή συμμετοχή στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων, των συλλόγων ετεροδημοτών, των πολιτιστικών και αγροτικών συλλόγων της Νάξου. Ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου Μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού Απεράθου Νάξου. Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του Τ.Ε.Ε. (1997-2000) και αντιπρόσωπος του ΤΕΕ σε πολλές επιτροπές των Κυκλάδων και της Περιφέρειας (Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων ΠΝΑι, κρίσης διαγωνισμών κτλ). Μέλος ΔΣ συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Νάξου. Μέλος του ΔΣ του παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ως υιός θανόντος αγωνιστή). Μέλος του συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, συλλόγου Μηχανικών Νάξου, συλλόγου Εκπαιδευτών Ενηλίκων, Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου και πολλών Πολιτιστικών συλλόγων. Υποστηρικτής της Greenpeace και φίλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Συμμετοχή στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα. Συμμετοχή στην Β’ έκθεση βιβλίων Απεραθιτών συγγραφέων στη βιβλιοθήκη Νίκου Γλέζου.

Ενεργή συμμετοχή σε όλες τις μεταπολιτευτικές εκλογικές αναμετρήσεις της αριστεράς και ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές στις κοινότητες και στους Δήμους της Νάξου. Ιδρυτικό μέλος της Δημοτικής Κίνησης Πολίτες για τα Νησιά μας  το 2010 και της Πρωτοβουλίας για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση Νοτίου Αιγαίου το 2018.

Ενεργό μέλος των κομμάτων της Αριστεράς από τη μεταπολίτευση ως σήμερα στη διαδρομή ΚΚΕ, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ. Συντονιστής τοπικών και περιφερειακών οργάνων και αντιπρόσωπος σε όλα τα συνέδρια της Αριστεράς. Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος θεματικών-επιστημονικών τμημάτων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσιεύσεις άρθρων σε εφημερίδες της Αριστεράς (Ριζοσπάστη, Αυγή, Εποχή κτλ) και διαδικτυακούς τόπους. Ενεργή συμμετοχή στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου με κατάθεση ολοκληρωμένης αναπτυξιακής συλλογικής πρότασης.

Πολιτικό μήνυμα

Διαπλέουμε την ιστορικά ίσως σημαντικότερη θάλασσα του κόσμου, την θάλασσα που ενώνει τη πλωτή διάσπαρτη πολιτεία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Ζούμε στη κοιτίδα του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εδώ βιώνουμε την ιστορική συνέχεια που δεν διακόπηκε επί χιλιάδες χρόνια. Και όμως, η σημερινή Πολιτεία των νησιών, με την μορφή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου εκφράζει με τον πιο βίαιο τρόπο την άρνηση και την εκτροπή αυτής της χιλιόχρονης διαδρομής.

Η Πολιτεία μας μετατράπηκε σε ένα δίκτυο αλληλοεξυπηρετήσεων, νομιμοφανών συναλλαγών, ασαφών χρηματοδοτήσεων, συγκεντρωτικής διοίκησης, αδιαφάνειας, υπεροψίας, με ύφος και ήθος που προσβάλλει τον αιρετό θεσμό, τη δημοκρατική παράδοση του νησιωτικού κοινοτισμού, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Με την πρωτοβουλία ή την ανοχή της περιφερειακής αρχής, διαμορφώθηκε ένα μη βιώσιμο παραγωγικό-πολιτικό-διοικητικό μοντέλο που αλλάζει την φυσιογνωμία και την πολιτεία των νησιών, αποσυνθέτει την συνολική ταυτότητα του Νοτίου Αιγαίου και το οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Στις επόμενες εκλογές το μοντέλο αυτό αναμετράται με το όραμα για το οποίο αγωνιζόμαστε, δηλαδή την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, την εκπόνηση νησιωτικών πολιτικών, την υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών, για μια αυτοδιοίκηση θεσμό σύγκλισης όλων των δημοκρατικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, για μια αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, με τους νησιώτες και τις νησιώτισσες στο κέντρο της πολιτικής. Μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα λογοδοτεί και θα ελέγχεται από τις τοπικές κοινωνίες.

Μαζί με τη κοινωνία, συλλογικότητες, κινήματα και μέσα από ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά σχήματα είμαστε πάντα στη πρώτη γραμμή του αγώνα για μια άλλη αιρετή Περιφέρεια. Σήμερα με την «Πρωτοβουλία για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Νότιου Αιγαίου» δηλώνουμε παρόντες, στη συλλογική προσπάθεια για την χάραξη μιας άλλης πορείας στη Περιφέρεια. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη κοινωνία και την ιστορία των 48 νησιών, συστρατευόμαστε στη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» με επικεφαλής τον Μανώλη Γλυνό, έναν έμπειρο και άξιο αυτοδιοικητικό, σε ένα ανοιχτό στη κοινωνία σχήμα που δεν ταυτοποιείται κομματικά με κανένα χώρο.

Η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» αποτελεί μία σύμπραξη πολιτών που διατηρώντας τις ιδεολογικές και πολιτικές τους καταβολές επιθυμούν να συμβάλουν στην συλλογική διαμόρφωση μίας περιφερειακής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο. Με απόλυτο σεβασμό σε όλο το φάσμα των απόψεων συμμετέχουμε στην δημιουργία μίας συνισταμένης πολιτικών αντιλήψεων.  Η βαρύτητα των επιμέρους συνιστωσών απόψεων, όπως και της δικής μας στο τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την αναγνώριση της ορθότητας των προτάσεων μας και όχι από τη δυνατότητα επιβολής.

Προσωπικά συμμετέχω με βάση τις αρχές της συλλογικής διακήρυξης της Πρωτοβουλίας του Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον η γνώση των προβλημάτων και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των Κυκλάδων, της περιφερειακής ενότητας Νάξου, η επιστημονική επάρκεια σε θέματα λειτουργίας ΟΤΑ, περιβαλλοντικά, τεχνικά, η κοινωνική και πολιτική δράση, η ευαισθησία μου στη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των φυσικών πόρων, μου δίνουν την δυνατότητα μια ενεργής αποτελεσματικής παρουσίας και συνεισφοράς με ολοκληρωμένες θέσεις και απόψεις για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για το Νότιο Αιγαίο.

Περισσότεροι Υποψήφιοι

Παγκάς Μίλτος

Παγκάς Μίλτος

Ρόδου-Τήλου-Σύμης-Χάλκης-Μεγίστης
Κρικοπούλου Μαρία

Κρικοπούλου Μαρία

Ρόδου-Τήλου-Σύμης-Χάλκης-Μεγίστης
Κουσκουνέλου Μαρία

Κουσκουνέλου Μαρία

Μυκόνου
Παυλίδη Σοφία

Παυλίδη Σοφία

Περιφερειακή ενότητα Ρόδου- Τήλου- Σύμης- Χάλκης- Μεγίστης