Το σχέδιο της παράταξής μας για τον Πολιτισμό έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμά μας. Στόχος μας είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις να συνδυάζουν τον επαναπροσδιορισμό της πολιτιστικής μας ταυτότητας παράλληλα με την προαγωγή του πολιτισμού, με βασικό άξονα το τρίπτυχο ανάδειξη – προστασία- ανάπτυξη.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό με μια σειρά από εξειδικευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Φεστιβάλ Θεάτρου

Ειδικότερα το σχέδιό μας αφορά την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε νησιού, με προγράμματα και εκδηλώσεις ή φεστιβάλ, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τους θρύλους και τις παραδόσεις τους όπως είναι π.χ. το Ηφαίστειο της Νισύρου, οι πόρτες της Μήλου, η Γαλάζια Σπηλιά του Καστελλορίζου και κάθε ξεχωριστό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νησιών μας. Παράλληλα, καθιερώνεται Φεστιβάλ θεάτρου που περιλαμβάνει με χορό και μουσική με

θέμα τον ήλιο, τη θάλασσα, το φως της Μεσογείου, με τη συμμετοχή ομάδων από  χώρες που αγκαλιάζουν την Μεσόγειο (Κύπρος, Αίγυπτος, Τουρκία, Τυνησία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, κλπ) πλαισιωμένο με διάφορες δράσεις, γιορτές συνέδρια, που να αφορούν σε παραμύθια, μύθους, θρύλους, παραδόσεις, λογοτεχνία, αρχαιολογικούς χώρους. Στο Φεστιβάλ Θεάτρου εντάσσεται και το  Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, που αποτελεί ξεχωριστή ενότητα ειδικά για τους νέους.

Περιλαμβάνει μια σειρά ακόμα από πρωτοβουλίες όπως εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα νησιά, Biennale εικαστικών τεχνών, γλυπτικής, χαρακτικής, κλπ, Κατασκηνώσεις τέχνης για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, Καταγραφή, προβολή και ανάδειξη των μουσείων όλων των νησιών της Περιφέρειας, διενέργεια διαγωνισμών έργων τέχνης, ίδρυση και λειτουργία Μουσείου ναυπηγικής τέχνης και δημιουργία museum roads παράλληλα με την ενίσχυση των κυττάρων πολιτισμού που ήδη υπάρχουν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως ομάδες τέχνης, καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, ντόπιοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, με έμφαση και στον σύγχρονο πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων και performance -προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας τόπου μας στον εθνικό και παγκόσμιο χάρτη -με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων των νησιών μας και την προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού ενισχύοντας το τουριστικό μας προϊόν.

Η επιδίωξη συνεργασίας με το Πλανητάριο, το Ευγενίδειο Ίδρυμα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Παιδικό Μουσείο Αθηνών ανοίγει νέους ορίζοντες για τα παιδιά μας.